4 feb Wereldkankerdag. SamenhuiS deelt rozen uit

Op een ijskoude 4 februari heb ik samen met een aantal SamenhuiS collega’s in de Herenhof, de Baronie, de Aarhof en ziekenhuis Alrijne witte Doorgeefrozen uitgedeeld aan het winkelend publiek en aan een aantal winkeliers.

Nadat Suze de keurig verpakte rozen had bezorgd bij de Baronie zijn Bep en ik begonnen met uitdelen. Een medewerkster van een van de grotere winkels was zichtbaar ontroerd en vertelde dat ze net afgelopen vrijdag een collega hadden begraven. Zij zou de roos heel centraal in hun kantine plaatsen zodat iedereen deze kon zien.
Bij de Aarhof hadden Girke en Rudi het extra koud omdat niemand, zonder aanmelding vooraf, binnen in de Aarhof een actie mag houden. Maar zoals Rudi nuchter vertelde: Och als je eenmaal koude handen en voeten hebt dan voel je de kou toch niet meer. In een aantal gevallen wilden mensen heel graag een roos aan iemand geven, maar die woonde dan in een andere plaats en dat lukte dus niet. Rudi stelde voor om de roos mee naar huis te nemen en op een mooie plek te zetten, vervolgens een foto te maken en dan die foto met roos naar de betreffende persoon te sturen. Men was vaak heel ontroerd dat Rudi deze optie aanbood en wilde dat heel graag doen.

Bij de Herenhof liep een mevrouw die al even eerder een roos had ontvangen en toen we vertelden dat het ook een doorgeefroos zou kunnen zijn, gaf ze hem aan een van mijn collega’s terug met een bewust en vriendelijk gebaar. Bij de Baronie kwam er een verslaggever van het AD Groene Hart langs voor een interview en wat foto’s. https://www.ad.nl/alphen/deze-doorgeefroos-is-voor-jou~a4a02491/

De Doorgeefroos symboliseert liefde, kracht, erkenning en respect, en is bedoeld om mensen die met kanker geconfronteerd zijn een hart onder de riem te steken. Mensen die zelf ziek zijn of zijn geweest of die verdriet hebben om een overleden dierbare. De roos kon ook worden (door)gegeven als teken van dank en respect voor mensen die zorgen voor een familielid, vriend of kennis met kanker.
Het aanbieden van de rozen gaf mooie en soms ook erg emotionele reacties. Veel mensen vertelden dat zij binnen hun eigen kring iemand hadden verloren of dat er iemand ziek is. Een wat oudere heer vertelde dat hij 15 jaar geleden zijn vrouw verloren had, 10 jaar geleden een zus en nu vecht een schoonzus tegen kanker. Dat raakt je! Ook de gesprekken in de hal van het Alrijne ziekenhuis waren soms confronterend en emotioneel, maar vooral ook mooi en warm.
Veel mensen waren erg onder de indruk dat we de rozen zomaar uitdeelden en waren verbaasd dat we er geen geld voor vroegen. Van veel mensen kregen we complimenten dat we dit werk doen. Dat doet je toch altijd goed.
Ik vertelde dat de steel van de rozen scherpe doornen bevatte en dat dat symbool kon staan voor de pijn die veel mensen met kanker moeten doorstaan. 64% van alle mensen die de diagnose kanker hebben gehad leeft nog na 5 jaar en dat symboliseert de mooie witte en zachte rozenknop. Helaas verwelkt de knop bij sommige mensen toch te vroeg maar we blijven hoop houden en we weten zeker dat kanker ooit een chronische ziekte gaat worden, alleen weten we nog niet precies wanneer.
En natuurlijk hebben we iedereen uitgenodigd om later nog eens in het SamenhuiS na te praten of het hart te luchten onder het genot van een kopje koffie of thee. Een bijzonder geslaagde dag die zeker volgend jaar weer herhaald gaat worden.

Dick Stapper/ Publiciteit SamenhuiS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zonder financiële hulp lukt het niet SamenhuiS draaiende te houden. Laat zien dat u ons steunt en doneer op bankrekeningnr.
NL14 RABO 0311 7602 28
t.n.v.SamenhuiS 
Alphen aan den Rijn.

Bureau agenda
feb
19
di
14:00 Wandelmiddag * @ Oude stadhuis
Wandelmiddag * @ Oude stadhuis
feb 19 @ 14:00 – 16:00
*Wil je meewandelen,  meld je dan aan via info@samenhuis.org of telefonisch: 06 – 1995 6927. Verzamelen om 14.00 uur bij  het oude stadhuis, Burg. Visserpark.
feb
20
wo
17:00 Inloop met maaltijd * @ SamenhuiS
Inloop met maaltijd * @ SamenhuiS
feb 20 @ 17:00 – 19:00
*Wil je gebruik maken van de maaltijd, meld je dan aan voor 15 februari. Dit in verband met de inkoop. Aanmelden kan via info@samenhuis.org of telefonisch: 06 – 1995 6927
feb
21
do
14:00 Rugmassage * @ SamenhuiS
Rugmassage * @ SamenhuiS
feb 21 @ 14:00 – 16:00
* Aanmelden voor de massage kan via info@samenhuis.org of telefonisch: 06 – 1995 69 27
19:00 Inloopavond en massage * @ SamenhuiS
Inloopavond en massage * @ SamenhuiS
feb 21 @ 19:00 – 21:00
* Aanmelden voor de massage kan via info@samenhuis.org of telefonisch: 06 – 1995 69 27
feb
22
vr
14:00 Inloopmiddag @ SamenhuiS
Inloopmiddag @ SamenhuiS
feb 22 @ 14:00 – 16:00
 
feb
26
di
10:30 Inloopochtend @ SamenhuiS
Inloopochtend @ SamenhuiS
feb 26 @ 10:30 – 12:30
 
14:00 Creamiddag* @ SamenhuiS
Creamiddag* @ SamenhuiS
feb 26 @ 14:00 – 15:30
*Wil je deelnemen aan deze activiteit? Aanmelden kan via info@samenhuis.org of telefonisch: 06 – 1995 6927
feb
27
wo
14:00 Borstkankerinloop @ SamenhuiS
Borstkankerinloop @ SamenhuiS
feb 27 @ 14:00 – 16:00
Deze inloop wordt in samenwerking met de Mammapolikliniek van het Alrijne Ziekenhuis georganiseerd. Er is een verpleegkundige aanwezig.
feb
28
do
19:00 Inloopavond @ SamenhuiS
Inloopavond @ SamenhuiS
feb 28 @ 19:00 – 21:00
 
Aanvraag nieuwsbrief
Naam:
E-mail:*
Type the characters you see here: