Een plek voor ondersteuning

Kanker heb je niet alleen

SamenhuiS is een kleinschalige, laagdrempelige ontmoetingsplaats voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker. Jongeren en ouderen, familieleden, vrienden en mantelzorgers, maar ook nabestaanden kunnen er binnenlopen voor een praatje of een luisterend oor. Wie een moment van rust zoekt of andere mensen met eenzelfde ervaring wil ontmoeten, is van harte welkom.

SamenhuiS is er om je te ondersteunen bij het omgaan met wat er allemaal op je afkomt als kanker in je leven komt. Je kunt er terecht als je zelf ziek bent (geweest) maar ook als iemand in je omgeving kanker heeft of daaraan is overleden. Als je de diagnose kanker krijgt, is dat het begin van een heel onzekere periode. Je bent ziek, maar zeker in het begin zijn veel mensen die kanker hebben lopend patiënt. Aan de buitenkant zie je niet dat iemand een tumor heeft. De patiënt ziet er nog goed uit en dat is voor de omgeving best wel eens lastig. Hoe moet je daar nou op reageren?

Familie, vrienden en bekenden

Veel mensen kunnen met hun problemen terecht bij familieleden en vrienden, maar op een gegeven moment krijgen anderen er toch wel een beetje genoeg van en worden de gesprekken minder en moeizamer. Vooral voor jonge kinderen kan de roerige periode die volgt veel onrust met zich meebrengen. Hoe reageert een kind: praat ik er wel over of niet, met wie praat ik er dan over? Wat voel ik van binnen, hoe ga ik daarmee om? Vragen die het kind vaak niet zelf kan beantwoorden.

SamenhuiS

In het centrum werken gecertificeerde vrijwilligers: de gastvrouwen en gastheren. Zij hebben allemaal de basistraining “Gastvrouw-Gastheer in een centrum” gevolgd. De gastvrouwen en gastheren hebben alle tijd voor de bezoekers, zij luisteren naar je vragen, zij gaan met je in gesprek. Dat kan een één op één gesprek zijn of een gesprek met meerdere bezoekers onderling. Zij hebben helaas niet altijd een antwoord op alle vragen en een oplossing voor alle problemen, maar ze willen wel naar je luisteren en met je meedenken.

Informatie:

SamenhuiS is voor volwassenen geopend: 
- dinsdagochtend van 10.30 – 12.00 uur 
- donderdagavond van 19.30 - 21.00 uur 
- vrijdagmiddag van 14.00 - 15.30 uur.
  Jeugdorganisatie de Bende organiseert kinderactiviteiten die helpend kunnen zijn bij het omgaan met verlies. Kinderen die het SamenhuiS willen bezoeken, kunnen aan deze activiteiten deelnemen.

Jeugdorganisatie de Bende 
Grebbeberg 68
2402 ZE Alphen aan den Rijn
Tel. 06 19 956 927
E-mail: info@samenhuis.org