Themabijeenkomst: “HELP, mijn vader of moeder heeft kanker”

Een onderwerp dat niet altijd even makkelijk is om over te praten, maar voor veel jongeren kan het realiteit zijn: een ouder te hebben die kanker heeft.

Deze situatie kan allerlei emoties en uitdagingen met zich meebrengen en daarom is het belangrijk om erover te praten en ondersteuning te vinden. Het is normaal je overweldigd te voelen en het kan helpen dit te delen met jongeren die in dezelfde situatie zitten.

Bij de bijeenkomst van 6 juni bieden we jongeren vanaf 18 jaar de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, ervaringen te delen, vragen te stellen en elkaar te ondersteunen.

Emotionele rollercoaster:
Het nieuws dat een van je ouder kanker heeft kan een golf van emoties teweeg brengen; van verdriet en angst tot boosheid en verwarring.

Merel schrijft hier het volgende over:
 “Hoi ik ben 20 jaar en mijn vader werd ongeneeslijk ziek met kanker toen ik 18 was. Sinds die tijd heb ik veel verdriet en angsten rondom papa. Ook voel ik me vaak alleen in dat verdriet. Mijn vrienden snappen niet hoe ik me voel omdat ze zelf nog nooit zoiets hebben meegemaakt. Ik heb ook veel vragen zoals hoe ga ik het gesprek over thuis aan met mijn vrienden? Hoe praat ik hierover met mijn ouders? Hoe maak ik ruimte voor het verdriet en angsten die ik heb?

Herken je je in dit verhaal en ben je tussen de 18 en 30 jaar? Kom dan ook naar deze lotgenotenavond want ik ben benieuwd hoe jij hiermee omgaat”.

Praktische uitdagingen:
 Naast de emotionele impact kunnen er ook praktische uitdagingen zijn zoals omgaan met de zorg voor je ouder, het balanceren met het verdelen van je tijd tussen school,  werk en persoonlijke tijd, het begrijpen van medische informatie.

Zelfzorg:
 In deze turbulente tijd is zelfzorg essentieel. Het is heel belangrijk om jezelf tijd en ruimte te geven om te rouwen, te ontspannen en hulp te zoeken wanneer dat nodig is. Het is belangrijk om veerkrachtig te blijven, zelfs in deze moeilijke tijd.

Hoop en steun:
 Het is belangrijk om hoop te koesteren en steun te vinden in je omgeving. We willen je bij het SamenhuiS een plek bieden waar je je gehoord,  begrepen en gesteund voelt. Zodat je de uitdagingen van deze moeilijke tijd het hoofd kunt bieden.

Zit jij in deze situatie en voel je de behoefte om met jongeren die hetzelfde meemaken als jij te praten?

Kom dan op 6 juni van 19.30-21.00 uur naar het SamenhuiS en meld je aan via info@samenhuis.org . We hebben een heerlijke bank om op te hangen en we zijn geïnteresseerd in jouw verhaal.