SamenhuiS is een van de 81 centra in Nederland die er zijn voor ‘leven met en na kanker’

ALPHEN AAN DEN RIJNSamenhuiS is een ontmoetingsplaats voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker en dit jaar bestaat het inloophuis tien jaar. Jongeren en ouderen, familieleden, vrienden en mantelzorgers, maar ook nabestaanden kunnen er terecht voor een luisterend oor.

SamenhuiS is een van de 81 centra in Nederland die er zijn voor ‘leven met en na kanker’. De twee coördinatoren van SamenhuiS aan de Grebbeberg (bij de Herenhof) in Alphen aan den Rijn, Netty Blijlevens en Caroline de Boer vertellen erover:

‘Wij werken allebei sinds een jaar bij de stichting als professionele krachten. De behoefte aan lotgenotencontact en informatie blijkt groot. Kanker is inmiddels een volksziekte en steeds vaker een chronische ziekte die patiënten en hun dierbaren een plek moeten geven in hun verdere leven.’

Je blijft het er niet over hebben..
‘Ten tijde van de behandeling is er voor de meeste kankerpatiënten steun vanuit hun naaste omgeving. Maar wanneer men medisch uitbehandeld is en het leven gewoon verder gaat, vallen velen in een gat’, vertellen coördinatoren Netty en Caroline verder.

‘Je blijft het er ook niet alsmaar over hebben met je familie en vrienden. Vanuit hun perspectief is het ergste achter de rug, maar voor jou begint het vaak pas. Want daar zit jij dan met die geraakte borst, gebrek aan energie of bijwerkingen als gevolg van de chemo of bestraling. Dat kan heel eenzaam zijn.’

Bij het SamenhuiS worden inloopbijeenkomsten georganiseerd om contact te hebben met anderen die hetzelfde doormaken. Er zijn wekelijkse inloopbijeenkomsten op dinsdagochtend, donderdagavond en vrijdagmiddag. De eerste keer dat iemand komt, vindt een individueel kennismakingsgesprek plaats. ‘We vertellen daarin wat we doen en de gast kan vertellen wat zijn of haar behoeften zijn.’

Je eigen kracht hervinden
‘Met onze activiteiten en contact met lotgenoten of informatiebijeenkomsten helpen we onze gasten om zelf de kracht en balans in het leven terug te vinden. We doen dat met yoga, samen koken en eten, samen wandelen en massage.’

De informatieavonden gaan bijvoorbeeld over een specifieke vorm van kanker, of over bijwerkingen waar veel mensen last van hebben, zoals neuropathie, een ‘chemo-brein (hersenmist)’, of extreme moeheid.

Ook staan onderwerpen op het programma als acceptatie van je veranderde lichaam, bijvoorbeeld na het verlies van een borst, of de veranderingen in seksuele beleving na behandeling van prostaatkanker. Andere zaken waarover wordt gepraat zijn bijvoorbeeld angst voor de toekomst, angst voor periodieke controles, of veranderingen rond werken en financiën.

Jonge mensen met kanker
‘Veel van de mensen die bij ons komen, moesten eerst een drempel over, maar iedereen die uiteindelijk de stap heeft genomen, is daar heel blij mee’, geven de coördinatoren aan.

‘We merken dat het vooral voor de jongere kankerpatiënten nog lastiger is de stap te zetten. We organiseren daarom speciaal voor de groep jongvolwassenen van 16 tot 39 jaar elke vierde donderdag van de maand een speciale bijeenkomst.

De eerstvolgende is op donderdag 25 januari. ‘Om 17.00 uur zijn de gasten welkom en er is soep met een broodje.’

SamenhuiS ‘on tour’
‘Ook voor Alphenaren die in de dorpskernen wonen is de afstand mogelijk een extra drempel om naar ons toe te komen. Daarom zijn we van plan om bijeenkomsten op locatie te gaan organiseren.’

Het 10-jarig jubileum wordt op 15 april gevierd en het programma daarvoor wordt samen met de vrijwilligers ontwikkeld. In maart wordt het bekend gemaakt.